sammet.
Red velvet cake
175 grader
3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1 msk röd karamellfärg
smör eller ströbröd till formen
frosting
600 g färskost (philadelphiatyp)
4 1/2 dl florsocker
3 msk färskpressad limejuice och 1/2 msk rivet skal
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.
Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering.
Skär kakan i 3 delar. Bre ca 2 1/2 dl av frostingen på den undre delen.
Lägg på den översta delen och bred på ett tunt lager med frosting, ca 1 1/2 dl runtom.
Ställ in i kylen ca 30 minuter för att stelna.
Ta ut och bred på resten av frostingen.