dagens.
som jag kanske nämnt tidigare så älskar jag recept som inte är så komplicerade och som det blir mycket av. här kommer ett av mina absoluta favoritbröd. lätta att göra och goda blir dom också.
frukostbröd med havre 225 grader
5 dl fiberhavregryn
2 dl grovt rågmjöl
1dl rågkross
1dl linfrön
2tsk salt
7dl vatten eller mjölk
2msk olja
50g färsk jäst
ca 8dl vetemjöl
blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrö och salt i en bunke. värm vätskan till 37 grader och rör ned den och oljan i mjölblandningen.
smula ned jästen och rör till jästen är upplöst. tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen fem minuter i maskin eller med elvisp försedd med degkrokar. låt jäsa i ca 30 minuter.
knåda degen ordentligt och fördela den jämnt på en plåt. skåra ca 16 rutor och nagga med en gaffel. pensla med vatten och strö på havregryn och tryck fast grynen lätt.
låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
grädda i 20-24 minuter i mitten av ugnen.